10 προσιτές υπερτροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α,C,D, E, ω-3 & αντιοξειδωτικά

Αν και ο όρος υπερτροφή συχνά αμφισβητείται, υπάρχουν απλές, φυσικές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που προασπίζουν την υγεία και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, 10 τρόφιμα μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπερτροφές, συγκεντρώνοντας μια σειρά από εξαιρετικά διατροφικά χαρακτηριστικά:

  1. Φασόλια: πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακές αργής απορρόφησης, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο.
  2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: πλούσια σε βιταμίνη Α, Κ, C, E, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο.
  3. Εσπεριδοειδή: πλούσια σε βιταμίνη C, A, φυλλικό οξύ και κάλιο.
  4. Γλυκοπατάτες: έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, κάλιο και φυτικές ίνες.
  5. Μούρα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη A, C, φυλλικό οξύ και κάλιο.
  6. Ντομάτες: έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, A, K, μαγγάνιο, αντιοξειδωτικά και κάλιο.
  7. Ψάρια λιπαρά: πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.
  8. Ξηροί καρποί: πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακές αργής απορρόφησης.
  9. Δημητριακά ολικής άλεσης: πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β συμπλέγματος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
  10. Γιαούρτι-γάλα: πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, βιταμίνη D.

Πηγή:

https://www.diabetes.org/nutrition/healthy-food-choices-made-easy/diabetes-superfoods

Σχετικά άρθρα